Kerkasiel in de Bethelkerk in Den Haag

 

Alle kranten schrijven erover, op de radio en televisie wordt erover gesproken, zoek op het internet op "Bethelkerk, kerkasiel" en u krijgt een lijst van duizenden resultaten. Zo veel belangstelling. Maar er is meer nodig dan belangstelling, hulp is nodig.

 

De overheid wil een Armeens gezin het land uitzetten. Het gezicht van dat gezin is de 21-jarige Hayarpi Tamrazyan, studente econometrie in Tilburg. Zij heeft een snaar weten te raken bij veel Nederlanders: de overheid is te hardvochtig, te onbuigzaam. Niet alleen in haar zaak, maar in de zaak van 400 kinderen.

Vanuit vele kerken in Nederland, niet alleen de PKN, krijgt het gezin nu hulp aangeboden. De kerken laveren hierbij voorzichtig tussen gehoorzaamheid aan de overheid en opkomen voor mensen die in de verdrukking zitten.

 

In de Bethelkerk in Den Haag wordt een doorlopende kerkdienst gehouden. Want zolang er een dienst aan de gang is zou de IND niet naar binnen mogen om het gezin Tamrazyan, dat nu in het kerkgebouw zit, op te pakken. Op de website van de Bethel staat informatie hierover.

 

Vele predikanten hebben zich aangemeld om voor te gaan in de doorlopende dienst in de Betherkerk. Predikanten uit het hele land, ook bekenden van ons in Rotterdam-Kralingen. 'Onze' vroegere predikant ds Rian Veldman stond donderdag 8 november van 10-12 uur op het rooster. Douwe de Roest, die wij ook kennen, heeft ook een deel van de marathondienst genomen.

 

Maar er zijn niet alleen predikanten nodig voor een kerkdienst: er moeten ook kerkgangers zijn. Kerkgangers zijn nodig om de dienst te laten voortduren. Niet alleen van de inzet van voorgangers, maar ook van de inzet van kerkgangers hangt de voortgang van dit kerkasiel af. En dan hopen en bidden dat CDA en Christen Unie het zullen wagen het beleid van de staatsĀ­secretaris ter discussie te stellen en om te buigen.

 

Adres Bethelkerk

Het adres van het buurt-en-kerkhuis Bethel in Den Haag is Thomas Schwenkestraat 30, een zijstraat van de Laan van Meerdervoort. (Let op: er is in Den Haag nog een andere Bethelkerk!) U kunt er komen met tram 12 (vanaf station Hollands Spoor, uitstappen halte Fahrenheitstraat) of tram 3 (station Laan van Nieuw Oost Indiƫ of Centraal Station, uitstappen halte Fahrenheitstraat).

 

Het kerkhuis Bethel doet van buiten een klein beetje denken aan Pro Rege. U moet onder de huidigen omstandigheden aanbellen om binnen te komen, maar u kunt op ieder moment aanbellen en binnenlopen, niet alleen als er een voorgangerswissel plaats vindt.

 

De vrijwilligers van de Bethel zijn heel blij met uw komst. U kunt er een heel verrassend stukje van de estafettedienst meemaken. Want de voorgangers komen uit allerlei soorten kerken en brengen hun eigen tradities mee.